دستگاه الکترونیکی را که با آن امکان کنترل دما در یک محیط بسته به کاربر می دهد را در اصطلاح ترموستات اتاقی می نامند.
در سیستم های تهویه مطبوع اکثراً برای کنترل دمای اتاق از ترموستات های اتاقی استفاده می کنند . این سیستم های سرمایشی و گرمایشی می تواند شامل هواساز ، فن کویل سقفی یا زمینی و انواع داکت اسپلیت ها که برای کنترل دمای اتاق در آن ها از ترموستات هانیول استفاده می شود.
ترموستات اتاقی دارای یک سنسور دما می باشد که با آن دمای محیط را حس کرده و با توجه به آن سیگنال قطع و وصلی یا تدریجی را به انواع محرک ها یا فن کویل ها می دهد.
ساده ترین نوع ترموستات های اتاقی ، ترموستات آنالوگ می باشد که به صورت دیافراگمی و دارای یک پیچ تنظیم دما از صفر الی 30 درجه سانتی گراد می باشد و همچنین قابلیت تغییر فصل بین زمستان و تابستان روی آن ها قرار داده شده است.
نوع دیگر این ترموستات های آنالوگ دارای تغییر دور فن کویل می باشد که برای فن کویل های سقفی استفاده می شود . که در این ترموستات 5 کانال قرار داده شده که 3 کانال آن برای تنظیم دور فن می باشد.
از جمله ترموستات های آنالوگ معروف در بازار ایران ، ترموستات هانیول مدل های T6373B1130 و T4360 می باشد و همچنین ترموستات زیمنس با مدل RAB11 ، RAB 10 و RAA11 می باشد. که این مدل ها دارای کیفیت بسیار بالا و طول عمر بالا می باشند.
از پرکاربردترین ترموستات های اتاقی که امروزه بیشتر استفاده می شود ترموستات های دیجیتال می باشد که دارای ظاهری مدرن و قابلیت های بیشتری نسبت به ترموستات های آنالوگ است. از مزایای بخصوص این ترموستات های دیجیتال امکان گرفتن برنامه روی آن ها می باشد. مانند برنامه هفتگی که روشن و خاموش شدن سیستم گرمایش و سرمایش را تنظیم می کند ، قفل کردن ترموستات در مکان های عمومی ، فرمان به محرک های الکتریکی و امکان نصب برنامه و کنترل از راه دور آن ها با استفاده از موبایل می باشد.
از جمله ترموستات های دیجیتال پر مصرف و با کیفیت در بازارهای جهانی می توان به برند هانیول و زیمنس اشاره کرد که با مدل های مختلف و ظاهری مدرن جایگاه خاص در بازار جهانی به خود اختصاص داده اند از جمله مدل های معروف برند هانیول ترموستات های مدل TF228 ، T6861 ، TF428 و در برند زیمنس مدل های RDF530 ، RDF510 ، RDF310 می باشد.